Projekt Cernera

Under vårterminen har TD1 haft ett samarbete med Cernera fastigheter, ett lokalt företag som bad vår klass att designa fyra vävda dekorationer för fyra av företagets olika entréer. Samarbetet med Cernera har varit väldigt bra och under processen har vi haft kontakt med marknadschefen som givit oss information och feedback av vårt arbete. Klassen blev uppdelad i fyra grupper och entréer lottades ut i början av terminen. Det vi alla utgick från var de tre ledord som Cernera har.

Min grupp fick entréen vid Lilla Brogatan mitt emot Åhléns i stan. I vårt arbete har vi inspirerats av Borås landskaps och de statyer som finns i innerstan. Här kommer lite bilder från när min grupp vävde upp en provbit av vår väv på jacquarden.

Ritar upp och ordnar med mönstret i PC edit. 
IMG_3715 20cm

IMG_3751 20cm IMG_3774 b 20cmTrådbyte utförs ofta. 

IMG_3784 20cm

IMG_3785 b 20cm IMG_3804 b 20cm

Vid färgbyte dras tråden fram så att väven börjar väva vid rätt färg. 

IMG_3824 20cmIMG_3897 b 20cm

Share Button

Workshop med David McCallum

I måndags hade ettorna en workshop tillsammans med David McCallum som ett delmoment i en kurs där vi designar för att kunna börja jobba nere i maskinväveriet om ett par veckor. Som vi längtar efter det! Under workshopen skulle vi arbeta snabbt med ett program som David gjort. Programmet är ett skissverktyg för att hitta nya roliga, oväntade varianter av en hundtandsmönster. Programmet har David kopplat med en Wii-konsol och med de olika knapparna på kontrollen kunde man ändra trådar i alla olika riktningar och med ett enkel viftning så ändrades även färgerna slumpvis. HUR ROLIG SOM HELST. Ungefär som det bästa av två världar samlade i en programvara. Workshopen var också en bra övning i att arbeta fort och stort, det är så lätt att man sitter med sina små A4 skisser och grejar. Lite bilder från förmiddagen,

IMG_2021

IMG_2028

IMG_2031

IMG_2036

IMG_2026

Share Button

Lärarblogg denna veckan

Sammanställer stickprover i olika färgkombinationer, som jag gjort som kompetensutveckling, snart blir det en (liten)  utställning, där ni kan se hur jag kan arbeta med idéer när jag inte undervisar.

Det roligaste nu är att det blir ljusare ute, solen skiner och vi kan ana att det kommer en vår! Imorgon har vi stormöte om årets Exit, alltid lika spännande att arbeta med årets examensutställning, hälsar Elisabethbild (5)bild (6)

Share Button

Hantverksveckan dag 4

Dag fyra av hantverksveckan skulle handla om virkning. Precis som de andra dagarna fick vi en beskrivning på en provlapp att börja med för att få in tekniken med stolpar, smygmaskor, luftmaskor. Sedan gick vi ingång med valfritt projekt. Emmy hade med sig sin fina bok Virkat för män av Theo Sundh och många av oss satte ingång med herrflugan i boken. Ett snabbt och fint projekt.

IMG_1460

IMG_1461IMG_1459IMG_1463

En av de många hyllorna i garnlagret, väldigt lätt att fastna där…

Share Button

Hantverksvecka dag 3

Idag har vi haft en heldag med vävning. Tolv vävstolar var uppsatta med olika  bindningar där vi gjorde mindre provbitar. Vår uppgift var att experimentera med färger och trampordning, samt även bekanta oss med vävstolarna.

IMG_2966 b 15cmVävsal
IMG_2931 b 15cm
Provbit hålkrus, panama och kypert
IMG_2943 b 15cm

Provbit tuskaft och kypert

IMG_2950 b 15cmProvbit tuskaft vävning av band
IMG_2957 15cmProvbit vävd med hjälp av programmet WeavePoint

Share Button

Hantverksveckan dag två

Dag två av ettornas hantverksvecka skulle vi ägna åt broderi. Vi inledde med att öva upp olika fria stygn som sedan övergick i en workshop där vi endast skulle använda olika sorters svart garn mot vitt tyg. Tunt och grövre ullgarn, moulinégarn, plastsnöre, glittergarn, band m.m. Temat var vilda djur och varje person började brodera fritt och efter ett par minuter skickade vi vidare till nästa person som fick ta vid där föregående slutade.

blogg3blogg4 blogg1

blogg2Roligt och inspirerande blev resultatet!

Share Button

Hantverksvecka dag 1

Eftermiddagen ägnades åt stickning. Vi alla fick göra en provbit för att testa på olika tekniker. När det var klart prövade vi sedan en valfria teknik.

Hantverksvecka 01

Vår klass i full gång med sin stickning.

stickprov-1

Vår stickbeskrivning över vår provbit.

Hantverkvecka 02

Jag och Maria stickar på våra prover.

Hantverksveckan 03Jag påbörjade en mössa efter jag var klar med min provbit.

Share Button

Hantverksvecka

Hej alla!

Den här veckan är det Emmy och Maria som håller i uppdateringen och vi går första året.

Denna vecka har vi ettor hantverksvecka, något som innebär att vi får pröva på tekniker som broderi, stickning, virkning och vävning. För att få igång oss började dagen med ett bildspel över intressanta formgivare. Här nedan kommer några av dem.

K0023-2005

Janna Syvänoja skapar smycken av papper från böcker. Källa

kari steihaugkari steihaug2
Kari Steihaug skapar textila miljöer av bland annat kläder som är köpta på second hand. Bildkälla och bildkälla.

JanetMorton_1Janet Morton som har gjort en miljö där möbler har stickade överdrag. Bildkälla.

jessica_preston1Jessica Preston är en textildesigner som specialiserar sig på tredimensionella tygstycken för inredning. Bildkälla.

ma_te_matilda_olsson_01ma_te_matilda_olsson_02Matilda Olssons avancerade vävteknik, serien heter Fusion och föreställer husfasader. Matilda har även tidigare gått på Textilhögskolan i Borås och studerade sedan vidare på Konstfack i Stockholm.  Bildkälla och bildkälla.

Share Button

Maskinbroderi

Resten av veckan håller ettorna på med maskinbroderi! Efter en halvdagslektion i fredags över hur broderiprogrammeti datorn fungerar har vi tampats med att försöka lösa övningsuppgifterna. Och idag fick vi äntligen se vad maskinerna gick för! Nu är det tillbaka in i datorsalen med en lite friare broderiuppgift som ska vara klar på fredag!
maskinbroderi 01

maskinbroderi 04

maskinbroderi 03

maskinbroderi 02

Share Button

Ettorna redovisar tryckprojekt

Sedan i november har vi i ettan arbetat med mönster och tryck för en kollektion bäddtextilier. Ursprungstemat var antingen stormen Sandy eller det svenska kungahuset. Det var roligt att se hur skilda de olika tolkningarna blev. Eftersom vi också haft en kort kurs i retorik kombinerades redovisningen av tryckprojektet med en säljande presentation på fem minuter.

Efter en lång intensiv men lärorik period har äntligen lugnet lagt sig och ikväll firar hela klassen det avslutade projektet med att ta ett glas vin på Viskan!

Här är lite spridda bilder från dagen:

bild.JPG3 Här är Anna vars kollektion Rundell är inspirerad av svenska kungar och deras vårdslöshet i traffiken.bild.JPG2 Jenny med sin kolletion I stormens öga.bild.JPG7 Här visar Saga upp sin process.bild.JPG9Rundell i minivariant för de små.bild

Och sist men inte minst är Amandas Distinct Instinct – inspirerad av hur katastrofer så som stormen Sandy tar fram det djuriska i oss.

Share Button